研究員の時任美乃理さんが、国際シンポジウムで優秀ポスター賞を受賞

2018年12月1日、インドネシアのボゴール農業大学で開催された国際シンポジウム、「International Symposium on Education and Research in Global Environmental Studies in Asia」において、時任美乃理研究員が、優秀ポスター賞を受賞しました。

対象となった発表は以下の通りです。

タイトル:Spatial analysis of the relationship between land use and river-water quality focusing on the nested structure of watersheds -Case study of Yura-river watershed, Japan

概要:Watersheds have the nested structure in which smaller watersheds are connecting to larger ones and the rivers that form watersheds can be classified by their order. While the nested structure of watersheds has been taken into account in many previous studies related to river water quality, its spatial dependency is not dealt with in most cases. In the fields of social science studies, hierarchic structure existing in social network is well grasped through applying multilevel modeling. This method, however, cannot be employed in watersheds structure analysis because the watersheds are nested continuously and spatially as well as each watershed is not independent so that there is possibility of misunderstanding human impacts on river water by applying conventional models. This study proposes a spatial analysis approach which can grasp the nested structure of watersheds and apply it in a watershed to investigate the relationship between land use and river-water quality. Yura-river watershed which is located in northern Kyoto prefecture was chosen as the study site. Geographically Weighted Regression model was employed using difference between the electrical conductivity of river water in each sub-watershed as a dependent variable and the spatial impacts of human activities on river water were clarified.
本研究では,水質調査地点間のEC(電気伝導度)の差分および各水質調査地点を流出点とする小流域内の土地利用情報を変数としたGWR(地理的加重回帰モデル)を用いて,流域の入れ子関係を考慮した空間分析を行い,陸域環境と水質の関係性の地域差および季節間での特性を明らかにした。